Esther is een erg bescheiden persoonlijkheid. Het feit dat ze behoorlijk succesvol is als kunstenares en haar creatieve uitspattingen over de hele wereld tentoongesteld worden, daar heeft ze het zelf niet snel over. Als ik enthousiast informeer naar het feit dat ze in de Taiwanese Vogue staat met haar schilderijen, reageert ze dan ook heel nuchter: “ik wist het zelf niet eens!” Toch is ze heel trots als ze vertelt dat ze met de het hele gezin als “Super VIPS” half april afreizen naar Taiwan om de opening bij te wonen van de grote kunstshow in Taipei. Hier hangen 18 schilderijen van Esther én haar dochters.
Sporten doet Esther heel consequent en met gerichte doelen. Ze is altijd even vriendelijk en goed gezind, dus gezellig een praatje maken kan altijd met Esther! Ze omschrijft zichzelf het beste, dus ik geef het woord aan onze lokale wereldster E-ster-art:

Wie ben je en waar kom je vandaan?
“Ik ben Esther Ziher-Ginczinger (spreek uit: Zier-Ginzinger) ik kom uit Brunssum. Ik ben 42 jaar, maar ik voel mij helemaal niet zo. Ik word niet graag in een hokje gestopt. Je bent zo oud als dat je je voelt! Ik ben heel energiek, ik kan heel moeilijk stil zijn, ben ook altijd ‘on the move’. Ik vind het leuk om open te staan voor nieuwe dingen en uit mijn comfortzone te stappen. Sporten was voor mij eerst ook echt een drempel om te komen. Ik dacht altijd: “ben ik niet goed voor, kan ik niet, etc. etc.” Nu vind ik het echt heel leuk en wil ik het ook echt volhouden. Het is onderdeel van mijn levensstijl geworden, ik voel mij meer in balans!
Dit merk ik vooral tijdens het schilderen. Schilderen is wie ik ben. Ik werk een aantal uren in het bedrijfsleven om mijzelf te beschermen. Anders ga ik teveel in mijn eigen wereldje leven. Alles draait bij mij om balans, sport, schilderen, gezin, werk. De juiste balans is veel belangrijker dan geld of wat dan ook.”

Waarom ben je aan het sporten?
“Ik ben begonnen omdat ik merkte dat de leeftijd toch mee begon te tellen. Het beeld moet blijven kloppen met mijn gevoel. Ik voel mij namelijk nog heel jong. Je wilt dan niet in de spiegel kijken en een oud persoon zien of iemand waar je je niet mee verbonden voelt. Daarnaast vind ik het heerlijk om alles lekker op nul te zetten, mijn hoofd leeg maken. Bovendien zijn mijn lage onderrugklachten nu ook eindelijk minder geworden door het sporten!”

Hoe ben je bij Stofberg Vandaag terecht gekomen?
“Via Debby Trommelen. Wij zijn met een clubje moeders samen aan de FunXtion groepslessen begonnen. Zo was het voor mij lekker laagdrempelig en er waren tevens geen spierbundels te bekennen.”

Waarom Stofberg Vandaag en niet ergens anders?
“Veel begeleiding is wel fijn met mijn onzekerheid. Door de vele bekende gezichten was het ook minder eng.”

Wat en hoe onderscheidt Stofberg Vandaag zich tov andere aanbieders?
“Als je hier binnenkomt, voel je je direct op je gemak. Familieachtig gevoel: niet te groot, heel toegankelijk. Je krijgt persoonlijke schema’s en een meting om de acht weken. Als die niet positief is, weet je dat je een gesprek erover krijgt waarom dat dan is en wat je eraan kan doen. Dat persoonlijke vind ik echt super fijn. En er is altijd wel iemand die ik kan vragen om hulp bij oefeningen of andere zaken waar ik tegenaan loop.”

Wat kan er beter? Ze moet echt heel lang nadenken en zegt vervolgens:
“Ik zou het echt niet weten. FunXtion vond ik wel heel leuk, maar ik merkte te weinig resultaten. FunXtion is goed om conditie op te bouwen. Krachttraining verandert ook de vormen en daarmee het zelfvertrouwen over je lichaam.”

Hoe zijn je ervaringen met het personeel?
“Heel goed. Ze nemen altijd even de tijd voor een persoonlijk momentje. Ze zijn vriendelijk, tonen belangstelling. Ook als je niet vraagt, word je tijdens oefeningen gecorrigeerd.”

Wat vind je van de faciliteiten?
“Echt prima. Alles functioneert. Er is vrijwel nooit iets kapot of vies. Alles wat ik nodig heb is er!”