‘… De zon komt op. Samen met honderden atleten sta je in je wetsuit te wachten op het startsignaal. Het adrenaline niveau is inmiddels torenhoog en jij voelt het ook. In elke vezel van je lichaam. Je staat immers voor een uitdagende taak: zwemmen in open water, kilometers lang fietsen om vervolgens al hardlopend het laatste onderdeel van een triatlon te volbrengen. De zon is inmiddels al bijna verdwenen als je in extase en onder luid applaus van de toeschouwers de finishlijn passeert…’

Dit is wat enkele van onze atleten in levende lijve hebben ervaren toen zij drie jaar geleden besloten deze uitdaging aan te gaan in Maastricht. We hebben het hier over een volledige triatlon, ook wel een Ironman genoemd. Een evenement dat om een gedegen voorbereiding vraagt en dat men het tot een goed einde wil brengen. Hier is ook het idee ontstaan om elkaar in teamverband vaker voor te bereiden op triatlons. Dit zijn de beginselen van het huidige triatlonteam dat Tri-Club Stofberg heet.

Na de eerste periode voornamelijk bezig te zijn geweest met een kleine, besloten groep is de Tri-Club steeds meer gegroeid. Iedereen die graag de uitdaging van een triatlon wil aangaan, kan zich bij ons aanmelden. Of je nu een beginner bent en wilt beginnen met een kwart triatlon of dat je een gevorderde atleet bent die op zoek is naar begeleiding op weg naar het voltooien van, misschien wel, een hele triatlon.

Binnen de Tri-Club werken we met drie coaches die elk hun eigen specialisme hebben op het gebied van zwemmen, fietsen en/of hardlopen en die de atleten naar hun doel begeleiden. Dit vraagt om een gestructureerde aanpak. Voordat de atleet daadwerkelijk start met trainen, vindt er eerst een intake plaats. Deze intake heeft niet alleen als doel om elkaar beter te leren kennen, maar ook om de medische achtergrond en de doelstellingen in kaart te brengen. Hierna wordt via een inspanningstest inclusief lactaatmeting (op de loopband en/of fiets) de trainingszones van een atleet bepaald. Aan de hand van deze zones weet de atleet op welke intensiteit hij/zij de trainingen dient uit te voeren. Vervolgens kan het echte werk beginnen!

De coaches publiceren maandelijks zwem-, fiets- en hardlooptrainingen in TrainingPeaks. Dit is een online logboek waar de atleten de trainingen kunnen inzien, maar waar ze ook de mogelijkheid hebben om feedback te geven op een training. Dankzij deze optie kunnen de coaches vervolgens inspelen op de feedback door, waar nodig, wijzigingen aan te brengen aan de schema’s. Wanneer een atleet gedurende een trainingsweek vragen of opmerkingen heeft, bestaat de mogelijkheid om, via telefoon of e-mail, contact op te nemen met de coaches. Mocht de atleet daarnaast nog behoefte hebben aan extra coaching, is dit mogelijk tijdens een coachgesprek.

Naast het schrijven en publiceren van de trainingsschema’s organiseren de coaches ook gezamenlijke trainingen waarbij we focussen op de sportspecifieke techniek van een triatlononderdeel. Een voorbeeld hiervan is de zwemtraining waarbij er aandacht wordt besteed aan het zwemmen in open water. Daarnaast nodigen we de atleten uit voor een informatieve clinic waarbij de desbetreffende coach in gaat op een inhoudelijk deel van de triatlon. Een voorbeeld van zo’n clinic is het wisselen tussen de onderdelen zodat dit een handigheidje wordt tijdens de wedstrijden.

Wil jij ook onvergetelijke ervaringen meemaken in binnen- of buitenland en jezelf op sportief vlak uitdagen door aan triatlonwedstrijden deel te nemen? Stuur dan een mailtje naar triclub@stofbergvandaag.nl en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op! Wij staan te popelen om met jou aan de slag te gaan!

Wil je in de tussentijd nog meer lezen over de mogelijkheden van triatlon trainingen? Klik dan hier. En volg ons op Facebook en Instagram!