Stop met het trainen op deze schoenen

Op het moment dat je in een fitnessruimte vooral traint op apparaten is dit artikel wellicht niet bedoelt voor jou. De invloed van de soort schoenen die je draagt tijdens je training is marginaal op het moment dat je tijdens je oefeningen niet op je voeten staat. 

Ik heb het tegen de lifter, de gewichtheffer, jij die vooral met losse oefeningen traint waarbij je een gewicht van de grond tilt, op de rug draagt of boven je hoofd tilt. Ja jij daar!

In de trainingsruimte zien we nog veel hardloopschoenen; Asics gel , Nike air zolen oftewel schoenen met een dikke comfortabele zachte zool erin. Dat zit heel erg lekker en loopt er fijn. Dat is ook niet zo gek, daar zijn ze namelijk voor gemaakt. Comfortabele zit en een goede demping op het moment dat je gaat (hard)lopen. 

Dat wil je toch ook? FOUT!

Op het moment dat je een zwaar gewicht van de grond tilt (deadlift), een zwaar gewicht op je rug of in je nek hebt liggen (squat) of een zwaar gewicht boven je hoofd tilt (military press, clean of snatch) wil je dat je een zo stabiel mogelijke basis hebt. Die basis leer je van je coach door de “brace techniek”. Dat wil zeggen het aanspannen van je rompspieren zodat zij stevig zijn en blijven tijdens het verplaatsen van een (zwaar) gewicht. Een goede corespanning zorgt voor veiligheid tijdens je lifts en helpt je bij het voorkomen van blessures en klachten in je dagelijkse leven. Denk aan je werk, of je nu een kantoorbaan hebt of fysiek werk doet. 

Het begint echter bij de basis, en die basis ligt op de grond. Daar waar je voeten dus contact maken met de grond. Denk aan een gebouw, dat staat zo stevig als het fundament is. Als je een flatgebouw bouwt op zachte kleigrond kun je het meest stevige staal en beton gebruiken, het zal nooit jaren stabiel blijven staan. 

Op het moment dat je dus op een zool gaat staan die eigenlijk bestaat uit een grote bubbel lucht (zoals een Nike air max), kun je dat vergelijken met een flatgebouw die staat op een grote ballon. We gebruiken wel eens trainingsvormen die je stabiliteit en balans uitdagen, echter zullen die altijd een balansverstoring verzorgen bij je core. Dus vanaf je heupen omhoog. Je zult geen coach of fysiotherapeut bij Stofberg Vandaag iemand met een barbell in zijn nek op een (halve) bal zien zetten. 

 Welk schoeisel kun je dan wel het beste dragen tijdens je training?

Een schoen met een stevige, harde zool. Daar zijn speciaal schoenen voor ontwikkelt: de gewichthefschoen. Voordeel? Ze zijn gemaakt voor datgene waar je ze voor wil gebruiken. Tevens hebben ze een licht verhoogde hiel in de schoen verwerkt. Ideaal voor mensen die een beperkte enkel mobiliteit hebben. (Overigens blijft de mythe dat bij een squat de knieën niet voorbij de tenen mogen komen hardnekkig aanwezig in de sportwereld. Het is volkomen veilig om met je knieën voorbij je tenen te komen!) Hierdoor is het makkelijker om je knieën naar voren te brengen waardoor je ook weer dieper kunt zakken met een goede brace en dus een neutrale wervelkolom. Zie gewichthefschoenen niet als een permanente oplossing voor mobiliteitsproblemen. Neem hiervoor contact op met een coach of één van onze sportfysiotherapeuten. Nadeel? Ze zijn erg duur, voor de gemiddelde sporter bij ons die niet competitief bezig is met de sport wellicht geen meerwaarde om daar veel geld aan uit te geven. Bijkomende nadeel? Je kunt ze eigenlijk alleen dragen tijdens het uitvoeren van de zwaardere compound lifts. Ze zijn namelijk buitengewoon oncomfortabel om lang op te lopen.

Is er dan een alternatief?

Jazeker, de crosstraining schoenen zoals de Nike Metcon, Reebok Nano die ontwikkeld zijn met crossfit in het achterhoofd waarbij je vrij en relatief comfortabel kunt bewegen en een stabiele harde zool hebt voor de compound lifts. 

Wil je dit er ook niet aan uitgeven dan zien we in de gewichthef ruimte ook vaak de goede oude converse schoenen. Een ander relatief goedkoop alternatief is de zaalvoetbalschoen. Veelal voor aantrekkelijke prijzen te koop. Een dunne zool waardoor je voet zoveel mogelijk kan doen waar hij goed in is met zijn meerdere gewrichten en 28 botjes; een stabiele stevige basis verzorgen voor je lichaam terwijl het grote hoeveelheden gewicht moet dragen en/of verzetten. 

 Er is echter een nog beter alternatief: Trainen op de sokken. Gewoon de schoen in zijn algeheel schrappen. Je ziet het wellicht al regelmatig gebeuren bij Stofberg Vandaag en denkt er misschien iets van. Veelal gebeurt het op aanraden van de coaches. Op je sokken heb je het beste gevoel in wat je voeten doen en hoe ze moeten staan. Ze kunnen doen waar ze voor gemaakt zijn zonder beperkt te worden door een schoen, zool of dikte van voorgaande. Een nadeel kan zijn dat je sok gaat glijden, het trainen op blote voeten kan dit probleem oplossen. We zien dit iets minder graag vanwege het hygiëne aspect. 

Heb je vragen of schoenen, je training of problemen die je ervaart tijdens het uitvoeren van je oefeningen? Neem dan contact op met een van onze coaches. 

Bron:

Squat University

Deel deze pagina

Wij maken gebruik van cookies. Door het gebruik van cookies verbeteren we het gebruiksgemak voor jou als bezoeker en houden we statistische informatie bij. Meer informatie hierover vind je in onze privacyverklaring.