Motivatie: de drijvende veer achter succes

Ik ben Nikki, 20 jaar en 4e jaar sportkunde (Fontys Sporthogeschool) stagiaire bij Stofberg Vandaag. Door de wil, mijn leergierigheid en behoefte aan ontwikkeling op het gebied van krachttraining en coaching ben ik na een half jaar stage in leerjaar 3 doorgegaan met stage in leerjaar 4. Vandaag mag ik mijn kennis en ervaring met jullie delen op het gebied van motivatie. Motivatie is nodig om doelen te bereiken, zoals bijvoorbeeld mijn eigen doelen, zowel in mijn sport voetbal, als op school en natuurlijk tijdens mijn stage bij Stofberg Vandaag.

Maar wat is motivatie nu eigenlijk? Zoals hierboven al kort aangekaart, bestaat motivatie uit twee verschillende vormen:

  1. Intrinsieke motivatie. De motivatie die van binnenuit komt. Mijn intrinsieke motivatie om aan krachttraining te doen is voornamelijk omdat ik resultaten zie op het veld tijdens het voetballen. Ik voel me explosiever, sterker en sneller. Naast het feit dat ik krachtraining gewoon superleuk vind.
  2. Extrinsieke motivatie. Dit is een vorm van motivatie die van een externe bron komt. Je doet iets omdat het moet of omdat iemand anders het wilt. Zoals opgelegde doelen die ik met mijn voetbalcoach heb afgesproken.

Kort gezegd is het verschil tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie: willen en moeten.

Stofberg Vandaag heeft mij zo veel mogelijkheden gegeven om door te groeien naar de persoon die ik nu ben. Dit heb ik deels aan mijzelf te danken door mijn eigen motivatie en deels door de begeleiding vanuit Stofberg Vandaag. Gewoon af en toe in het diepe worden gegooid, heeft mij laten ervaren dat dit het grootste leereffect heeft. Coachgesprekken houden, metingen uitvoeren, intakegesprekken voeren, persoonlijke schema’s maken en uitleggen, allemaal taken waar ik nog niet goed bekend mee was. Ik werd aangespoord om actief leden gaan zoeken die nog niet onder coaching vielen en daar ben ik mee aan de slag gegaan. Het aantal leden dat ik nu onder coaching heb groeit en mijn kennis en ervaring ook. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik sta waar ik nu sta en dat maakt me trots. Hiermee wil ik ook aangeven dat het proces van groeien niet altijd vanzelf gaat, maar dat je soms een duwtje in de rug nodig hebt. Je hebt soms gewoon een coach, trainer of in mijn geval, een stagebegeleider nodig die je nieuwe inzichten geeft om het beste resultaat uit je zelf naar boven te halen.

Tijdens het eerste gesprek met een sporter kwam ik al snel achter wat hij wilde bereiken. Dit was een reductie in gewicht, echter wist hij niet zo goed hoe hij dit kon gaan bewerkstelligen, aangezien hij al weken stagneerde. Vanuit mijn coaching skills zijn we toen gaan zoeken naar een manier om naar zijn doel toe te werken. Ik vulde zijn intrinsieke motivatie dus aan met extrinsieke motivatie en kon ik op deze manier een stok achter de deur te bieden. Dit wordt bewust in kleine stappen gedaan, zodat het realistisch en haalbaar blijft. Op beweeggebied zat het eigenlijk wel goed. Dus zijn we uiteindelijk bij de voeding uitgekomen, waar nog winst te behalen was. Hier zijn we samen tot een haalbaar en realistisch doel gekomen. Wanneer je in kleine stapjes naar je hoofddoel werkt zal je meer kans hebben dat je je doel gaat halen, wat je uiteindelijk meer motivatie oplevert om door te zetten. Aan het einde van het gesprek voelde hij zichzelf erg gemotiveerd om aan de slag te gaan met het doel die hij zichzelf met behulp van de coaching gesteld had. Dus soms is een duwtje in de rug nodig om (nieuwe) motivatie te vinden.

Wat ik hiermee probeer te zeggen? Motivatie is een belangrijke factor om tot je gewenste resultaten te komen. Het is niet makkelijk. Je motivatie hoeft niet altijd vanuit je zelf te komen, maar het geeft veelal de beste resultaten. Zoek een coach die je erbij kan helpen. Je coach kan doelen voor jou/met jou stellen en je in de gaten houden of je je doelen behaalt. Treur niet als je even een terugval hebt. Het is niet: “ik maak nu een doel en nu moet alles verandert zijn”. Nee, het is een proces van vallen en opstaan. Doe het daarom voor jezelf en niet voor anderen. Alleen als je zelf echt graag iets wilt, is de kans op succes het grootst!

Deel deze pagina

Wij maken gebruik van cookies. Door het gebruik van cookies verbeteren we het gebruiksgemak voor jou als bezoeker en houden we statistische informatie bij. Meer informatie hierover vind je in onze privacyverklaring.