Lopen op ongelijke ondergrond

Vaak zie ik lopers op de weg lopen in plaats van op de stoep. Ik hoor dan regelmatig dat de stoeptegels zo ongelijk liggen en dat dit niet lekker loopt. Dat het onveiliger is om op de straat te gaan lopen, zal ik niet hoeven uit te leggen, zeker in het donker. Maar het lopen op een ongelijke ondergrond levert een belangrijke toevoeging aan je training en dat realiseren lopers zich vaak niet. Tijdens het lopen maakt je lichaam allerlei kleine correcties die er toe bijdragen dat je beter gaat lopen en het lichaam onbewust blijft corrigeren om zo tot betere prestaties te kunnen komen. Dit alles om efficiënter te gaan voortbewegen. Een moeilijk woord hiervoor is proprioceptie. Dit alles is goed te zien bij lopers die vaak op ongelijke terreinen trainen, zoals de meeste Afrikaanse lopers. Ze lopen heel makkelijk en hoeven niet te kijken waar ze hun voeten neerzetten. Dit kost minder energie en deze kun je dan beter aanwenden om sneller te lopen. Kort samengevat: je loopeconomie verbetert hierdoor. Zelfs op het vlakke asfalt. Groot voordeel hiervan is ook dat de spieren die voor balans zorgen extra getraind worden en door deze betere stabiliteit zul je niet alleen beter gaan lopen, maar ook tijdens je normale dagelijkse bezigheden stabieler zijn. Wedstrijdlopers zie je dan ook vaak in de wintermaanden deelnemen aan crosslopen of veldlopen. Naast het feit dat deze bijdragen aan een goede conditie zorgen ze ook voor de betere loopeconomie die men tijdens de wedstrijden op de baan of de weg nodig heeft.

Hoe kunnen we dit dan gaan trainen?
Heel gemakkelijk, door te gaan hardlopen op ongelijke ondergronden en daarbij ook te wisselen van soort ondergrond. Zoek de hei of het bos eens op en gebruik die stoepen juist wel. Op de hei of in het bos zijn zoveel verschillende ondergronden dat dit prima te trainen is. Zelfs de intervaltrainingen die we het liefst op de atletiekbaan uitvoeren, lenen zich prima om eens op ongelijke ondergronden uit te voeren.

Natuurlijk kan stabiliteit ook prima getraind worden in ons beweegcentrum. Daarnaast zal goede krachttraining ook bijdragen aan betere hardloopprestaties en minder blessures. Wil je gerichter gaan trainen of lijkt het lopen in een groep leuker dan in je eentje je rondjes te gaan lopen? Dan is het lopen bij de loopgroep van Stofberg Vandaag een mooi alternatief. Gezelligheid en prestaties van elk niveau gaan hier hand in hand. Driemaal per week wordt er getraind en voor leden van Stofberg Vandaag zijn deze trainingen inbegrepen in het lidmaatschap.

Deel deze pagina

Wij maken gebruik van cookies. Door het gebruik van cookies verbeteren we het gebruiksgemak voor jou als bezoeker en houden we statistische informatie bij. Meer informatie hierover vind je in onze privacyverklaring.