Krachttraining voor vrouwen (deel 2)

Deel 2: Consistentie, progressie overload & discipline

Consistentie

Ben ik consistent met het bijhouden van mijn voeding en trainingen? Hou ik bij welke gewichten ik gebruik en maak ik inzichtelijk dat ik vooruitga? Ben ik consistent met het aantal trainingen per week? Kun je deze vragen beantwoorden met een nee? Dan is er werk aan de winkel.

Consistentie, consequent en systematisch. Het woord zegt het al. Zorg dat je systematisch te werk gaat. Vul iedere week in met welk gewicht je de oefening gedaan hebt en hoeveel herhalingen. Heb je afgesproken om 3 trainingen per week te doen. Deel je week dan zo in dat je ook die 3 trainingen gaat halen. Heb je hier grote moeite mee? Je coach kan je helpen om je weekstructuur onder de loep te nemen. Heb je geen coach? Dan is dat je eerstvolgende stap.

Progressive overload of vooruitgang

Een ontwikkeling die leidt tot verbetering of vernieuwing. Ga jij iedere week met hetzelfde gewicht trainen. Dan raakt jouw lichaam hieraan gewend. Het is voor jouw lichaam geen uitdaging meer. Hierdoor zal er geen progressie in spiergroei zijn en blijf je wekenlang op hetzelfde niveau zonder dat er een lichamelijke verandering plaats vindt.

Vind je dit niet erg, dan is het prima. Aangezien je inmiddels zo ver bent in deze blog vind je dat dus wel erg en is er werk aan de winkel. Dus door je gewichten periodiek te verhogen eis je van je lichaam dat het zich aanpast en sterker wordt. Ik hoor je denken; ja, dan word ik dus gespierd en bulkig.

NEE! Waarom niet? Zie de vorige blog.

Discipline

Wanneer jij een doel voor ogen hebt en dit enorm graag wil halen dan vergt dat veel discipline. Een persoon met discipline doet wat er van hem of haar verwacht wordt en volgt goed regels/afspraken op. Je formuleert met je coach een doel, krijgt hier een training en misschien een voeding programmering voor en jij volgt dit op. Je komt al je trainingen doen op de club. Dit is discipline. Ook op de momenten dat het even tegenzit.

Er zit een maar aan. Ben jij fysiek en mentaal gezond en instaat om 100% te geven? Dan gelden de stukken over consistentie, progressie en discipline voor jou. Ben jij niet 100% fit, fysiek en/of mentaal dan ligt het een stukje anders, hier komt context weer om de hoek kijken. Wij kijken graag met jou naar jouw specifieke casus, doel en het werk dat je al geleverd hebt.

Ben je nieuwsgierig naar dit verhaal? Lees dan het vervolg blog.

Deel deze pagina

Wij maken gebruik van cookies. Door het gebruik van cookies verbeteren we het gebruiksgemak voor jou als bezoeker en houden we statistische informatie bij. Meer informatie hierover vind je in onze privacyverklaring.