Krachttraining voor vrouwen (deel 1)

Deel 1: Verkeerd beeld over krachtraining bij vrouwen

Waarom boeken veel vrouwen niet genoeg progressie? Wij merken uit eigen ervaring dat vrouwen vaak vastlopen in progressie. Dit kan te maken hebben met; niet consistent te zijn, geen 100% discipline hebben, geen realistische/haalbare doelen te stellen of door zichzelf niet durven te pushen tijdens de training waardoor er niet voldoende intensiteit behaald wordt.

Belangrijk is om te weten dat alles om context draait, denk je dat deze blog niet over jou gaat? Neem contact op en we kunnen samen naar jouw specifieke casus kijken. Wil jij gewoon lekker bewegen en heb je geen doel om af te vallen, sterker te worden of meer spiermassa te ontwikkelen? Dan is deze blog misschien niet voor jou geschreven. Denk er wel aan dat consistentie altijd belangrijk is.

Van krachttraining wordt een vrouw te gespierd en mannelijk.

Laten we deze mythe nu eens voor eens en altijd om zeep helpen. Door vrouwen wordt nog veel te vaak gedacht dat ze doormiddel van zware krachttraining snel breed en gespierd zullen worden. Dit schrikt vrouwen af om zwaar te tillen en verstoort progressie.

Vrouwen zijn vaak onzeker in de sportschool, ze denken dat zwaar tillen voor mannen is, hebben te weinig kennis om zwaardere oefeningen te doen en voelen zich het veiligst als ze bij een influencer “goede” oefeningen met laag gewicht en veel herhalingen hebben gezien om hun lichaam te shapen.

Om eruit te zien als het schrikbeeld dat vrouwen hebben bij krachttraining moet je 6 dagen per week trainen, een zeer strikt voedingsregime volgen en een grote hoeveelheid supplementen. De dames die dit doel hebben moeten daar kei en keihard voor werken. Geen zorgen dus, jij wordt echt niet zo!

Neem een voorbeeld;

Een dame heeft als doel haar lichaam strakker te maken en dan vooral haar buik en billen. Ze doet hiervoor 4 x per week een YouTube workout met 12 oefeningen. 4 oefeningen voor haar buikspieren, 6 oefeningen voor haar benen en dan vooral haar billen en 2 oefeningen voor haar bovenlichaam. Al deze oefeningen doet ze 3 sets met 20 herhalingen met licht gewicht. Het gewicht wordt niet periodiek verhoogd.

Waarom is dit niet ideaal?

Ze traint met name nu haar uithoudingsvermogen. Daarnaast blijft ze op dit lage gewicht trainen waardoor ze geen progressieve overload creëert.

Kort gezegd is eigenlijk gewoon 4 x een training waarin ze lekker gaat bewegen zonder daadwerkelijk een plan.

Benieuwd naar meer? Lees dan binnenkort Deel 2; Consistentie, progressie overload & discipline

Deel deze pagina

Wij maken gebruik van cookies. Door het gebruik van cookies verbeteren we het gebruiksgemak voor jou als bezoeker en houden we statistische informatie bij. Meer informatie hierover vind je in onze privacyverklaring.