Duursport door Tanja de Jong

Sporten is altijd een onderdeel geweest in het leven van Tanja. Zo nu en dan zoekt ze naar nieuwe wegen, want dit geeft haar sportbeleving een flinke impuls. Zo is ze uiteindelijk triatlon gaan doen, en met behulp van de schema’s en feedback van coach Wouter Kersjes staat zij goed voorbereid aan de start van haar doelwedstrijden.

Wat was jouw reden om met triatlon te beginnen?
Ik ben al lange tijd bezig met hardlopen, maar ik had daarbij wel uitdagingen nodig. Met een vriendin van mij ben ik zodoende steeds naar nieuwe doelstellingen toe gaan trainen. Zo hebben we samen een marathon volbracht, en hebben we veel trailwedstrijden gedaan (wedstrijden op onverhard parcours, red.). Op een gegeven moment zochten naar een nieuwe uitdaging en dat werd triatlon. Dan combineer je het hardlopen ook met zwemmen en fietsen en die afwisseling zorgt weer voor een nieuwe prikkel. Bij Stofberg Vandaag werd duursportcoaching net opgezet en werd er een info-avond gehouden. Een klein groepje vanuit FysioStofberg had toen net de halve triatlon van Barcelona volbracht en op de betreffende avond werd er een filmmontage getoond van hun voorbereiding, de wedstrijd zelf en de afloop na de finish. Dat was zeer inspirerend en toen heb ik besloten mij ook aan te melden.

Wat zijn je mooiste ervaringen tot nu toe?
Nou, fietsen op een racefiets had ik nog nooit gedaan, dus dat was wel een hele gewenning. Maar in clinics waarin ook de fietsbeheersing aan de orde kwam heb ik me wel kunnen verbeteren en zit ik een stuk makkelijker op de fiets, al is er nog ruimte zat voor verbetering. Het voltooien van een triatlon geeft veel voldoening, je kan deelnemen aan races in het buitenland, in een mooie en totaal andere omgeving dan in Nederland, dat is ontzettend motiverend! Ook het feit dat je 3 sporten combineert, de afwisseling, maakt het leuk. Het in het hier en nu bezig zijn in een training of wedstrijd, weg van afleidende gedachten, is een heerlijke toestand. Als dan bij de finish ook nog al het publiek langs de kant je staat aan te moedigen….ja. dat is wel euforisch te noemen! En de medaille met “You are a finisher!”, die wil je natuurlijk hebben.

Hoe heeft de coaching jouw geholpen?
Het geeft me ontzettende rust om trainingen in een schema te zien. Dan hoef ik dat niet zelf allemaal te bedenken. Ook de maandelijkse feedback, ook met behulp van TrainingPeaks is heel waardevol. We bespreken wat er goed en gaat en wat minder, en de coach kan dan de accenten in de trainingen net even verleggen, bijvoorbeeld de intensiteit van de trainingen iets opschroeven als we merken dat de fietssnelheid nog wat beter kan, of de frequentie van de duurtrainingen iets verhogen als het duurvermogen nog niet optimaal is. Je kan je progressie ook in beeld zien met de Performance Manager Chart van de Training software van TrainingPeaks. Je weet dan of je niet te veel traint of juist te weinig, je weet wanneer het juiste moment daar is om je rust pakken zodat je helemaal in piekvorm op je wedstrijd  verschijnt. Dat had ik niet in mijn eentje allemaal kunnen verzinnen. Ook wordt er goed rekening gehouden met het complete plaatje. We zijn niet allemaal full-pro’s en moeten onze hobby combineren met gezinsleven en werk, dus als het erg druk is, wordt daar in het schema ook rekening mee gehouden.
Ik zie mijn niveau verbeteren. 2 maanden terug had ik voor het eerst de Olympische afstand (kwart triatlon; 1500m zwemmen, 40 km fietsen, 10 km lopen) onder de 3 uur kunnen doen op een parcours dat ik eerder had gedaan. Dat is 13 minuten van mijn beste tijd af! Ik doe overigens geen triatlons met de ambitie om telkens sneller te gaan, maar een leuke bijkomstigheid vond ik het wel. De halve triatlon van Zell am See van 29 augustus was het hoogtepunt van dit jaar. Veel leden van Stofberg waren aan de start aanwezig

Wat zijn je komende doelstellingen?
Komende periode ga ik even wat gas terugnemen. De wedstrijd in Zell am See was de afsluiter van mijn seizoen. Maar in het najaar ga ik de draad weer rustig oppakken, want volgend jaar wil ik de halve triatlon in Finland doen. Weer een andere omgeving, het er naartoe leven, de energie en prettige spanning die het nieuwe, onbekende geeft, daar doe ik het voor!

Deel deze pagina

Wij maken gebruik van cookies. Door het gebruik van cookies verbeteren we het gebruiksgemak voor jou als bezoeker en houden we statistische informatie bij. Meer informatie hierover vind je in onze privacyverklaring.