Balans tijdens de zomervakantie

Aangezien Nederland steeds meer trekjes begint te vertonen van een tropisch klimaat kunnen we er vanuit gaan dat de temperaturen dit jaar weer hoog zullen oplopen. In een tijd waarin wij als Nederlanders ons massaal in het zweet werken om er vooral tijdens deze periode van het jaar goed uit te zien, kan ik mij voorstellen dat een paar tips en tricks je wel op weg kunnen helpen. Of jij en je partner je nu klaarstomen voor een photoshoot op het strand van Antalya of jij met je vrienden of vriendinnen willen flaneren op het strand van Ibiza, we kunnen ervan uit gaan dat we wat schaarser zijn gekleed dan normaal. Hoe kun je dan ‘in shape’ blijven tijdens vakantie? Dat kan! Met de juiste balans is dit wel te realiseren.

Hieronder heb ik 6 tips voor je op een rijtje gezet zodat jij toch de juiste balans kunt houden tijdens je zomervakantie:

Voeding

Op het moment dat je van rijst en kip naar friet en frikandel gaat, wil het niet zeggen dat je meteen alle behaalde resultaten overboord gooit. Jouw lichaam denkt niet in gezond of ongezond, je lichaam ziet alleen maar calorische waarden. Probeer op de dagen dat jij zondigt te compenseren en de rest van je dag hierop aan te passen. Als je elke avond een friet speciaal eet maar de rest van de dag laag in je calorieën blijft hoeft jouw lichaam op esthetisch gebied hieronder niet te lijden. Geniet met mate en gooi niet al je principes overboord.

Beweging

Als je normaal gesproken 40 uur per week werkt kun je er vaak vanuit gaan dat je verbranding wat hoger ligt dan wanneer je uitslaapt tot twaalf uur en de rest van de dag aan het zwembad ligt. Probeer je beweging hoog te houden, zorg dat je wel blijft trainen en voeg eventuele extra cardiosessies toe aan je weekplanning. Plan voor jezelf leuke activiteiten in die wel energie kosten zoals bijvoorbeeld voetbal, fietsen, mountainbiken of bijvoorbeeld wandelen met de hond.

Fruit

Fruit levert doorgaans weinig calorieën, maar veel voedingsstoffen. Met de juiste keuzes kun je tegelijkertijd ook geniet van een grote hoeveelheid fruit maar toch laag in calorieën blijven. Hieronder een aantal fruitkeuzes die laag in caloriegehalte zijn: aardbeien, watermeloen, pruimen, perziken, framboos, bosbessen, blauwe bessen, mandarijnen, appels en kiwi’s.

Water

Zorg in de zomer dat je de dorst voor bent, drink genoeg water drinken (minimaal 1,5 liter per dag). We verliezen meer vocht dan normaal! Ook om de afvalstoffen af te voeren is het essentieel om goed te hydrateren.

Eiwitten

Probeer de eiwitinname op peil te houden, vaak zijn we geneigd om in deze periode vaker buiten de deur te eten, terrasjes te pakken of ijsjes te eten. Vaak schiet je al gauw hoog in je koolhydraten en tekort in eiwitten. Een tekort aan eiwit kan leiden tot het verlies van spiermassa, dus zorg ervoor dat je voldoende binnenkrijgt.

Onderhoud

Op het moment dat jij vrijdagavond een paar drankjes hebt gehad op een feestje heeft het geen zin om zaterdagochtend jezelf  ‘kapot’ te trainen. De kans dat je algemene belastbaarheid zal afnemen in deze periode is groot. Dit kan te maken hebben met ritme, slaaptekort, drank of een hoop andere factoren. Pas de intensiteit hierop aan en probeer je lichaam te onderhouden en niet per se te focussen op vooruitgang. De kans op afbraak is hierdoor dan ook groter. Hou jij wel alle leefstijlfactoren op peil, dan kun je natuurlijk wel gewoon door knallen.

Drank

Het overmatig gebruik van alcohol kan ik helaas niet goedpraten, teveel alcohol kan leiden tot afbraak. Ook de calorische waarde van alcohol is hoog. Bier, wijn en mixdrankjes zitten vaak hoog in calorieën. Wat je wel kunt doen is je mixdrankjes mixen met zero producten, bij 6 mixdrankjes kan dit je al 300 à 400 calorieën schelen. Dranken die de minste calorieën bevatten zijn: Champagne, rum, wodka en gin. En als je toch voor wijn kiest, bevat de droge witte wijn de minste calorieën.

Geniet

Misschien wel de belangrijkste van alle tips… Geniet ervan! Laat gerust ook zien waarvoor je gewerkt hebt en met de juiste balans kun je zonder consequenties genieten van je welverdiende vakantie.

Hulp nodig bij de juiste balans voor jou? Of je klaar maken voor zomer 2020? Neem dan contact op met Jonah via jonah@stofbergvandaag.nl!

Deel deze pagina

Wij maken gebruik van cookies. Door het gebruik van cookies verbeteren we het gebruiksgemak voor jou als bezoeker en houden we statistische informatie bij. Meer informatie hierover vind je in onze privacyverklaring.